Royal Roulotte Decoration Inspiration Franse Spiegels

Afbeelding: Royal Roulotte, Maison Fontainebleau

NAPOLEON III STIJL

De Napoléon III stijl is een zeer eclectische stijl, waarbij de lijsten zwaar versierd zijn. We zien marqueterie, een vorm van inlegwerk waarbij verschillende delen van de lijst als een legpuzzel op elkaar aansluiten. Deze verschillende delen bestaan uit verschillende houtsoorten, parelmoer, ivoor of porselein. Bij de spiegels zien we deze Napoléon III stijl terug in de veelal zwarte omlijstingen met gouden of zilveren decoratie.

Door het begin van de industrialisatie groeide het gebruik van nieuwe materialen, waaronder bamboe, ijzeren frames en papier-maché. Het natuurlijke hout wordt veel vervangen door fineer van zwart ebbenhout en door geverfd hout met zwarte lak. De meubels werden weer wat kleiner en eleganter.

Het leven van Napoléon III (1808-1873)

Napoléon III was president van Frankrijk van 1848 tot 1870. Hij was de eerste Franse heerser die democratisch werd verkozen. Voordat hij keizer werd, probeerde hij de macht te grijpen via verschillende 'coups d'état'. Toen hij na zijn tweede staatsgreep gevangen werd genomen, schreef hij verschillende artikelen, gedichten en essays, waarin hij zijn steun aan de arme Franse bevolking getuigde. Napoléon III ontsnapte uiteindelijk uit de gevangenis door zich te vermommen als een houthakker; zo liep hij eenvoudigweg de gevangenis uit.

Tijdens zijn regime liet Napoléon III verschillende belangrijke bezienswaardigheden restaureren en gaf hij Baron Haussmann opdracht om het stadscentrum van Parijs opnieuw vorm te geven. Hij leidde ook de ontwikkeling van het Franse spoorwegnet. Na de val van zijn regering besteedde Napoléon III zijn kostbare tijd voornamelijk aan het ontwerpen van een kachel die meer energie-efficiënt zou zijn.

Franse Spiegels Napoleon III Waterverf Illustratie
Franse Spiegels Napoleon Spiegel Overzicht
Franse Spiegels Rococo Spiegel Overzicht
Franse Spiegels Grote Louis CV Siegel Gouden Lijst Kuif Overzicht