Franse Spiegels Header Lijst Goud met Strik

LOUIS XVI STIJL

De Louis XVI stijl wordt gekenmerkt door symmetrische spiegels met rechte lijnen. Als reactie op de uitbundige Rococo, populair in eerdere decennia, werd de stijl soberder. Dit is vooral te zien in de decoratie; lijsten werden slechts vanuit het midden gedecoreerd. Medaillons, vazen en bloemen zijn geliefde motieven.

De stijl van Louis XVI werd sterk beïnvloed door de neo-classicistische sfeer die zich door Europa verspreide na de ontdekking van Pompei. Hierdoor herleefde het gebruik va versieringen waaronder ovalen, bogen, kransen en slingers.

Meubelstukken worden gemaakt van nieuwe, dure houtsoorten zoals ebbenhout, palissander en mahonie. In het ontwerp van stoelen verschijnen er licht taps toelopende poten en medaillons op de rugleuningen.

Franse Spiegels Louis XV Trumeau Top Strik Groen detail 1
Wildschut Antiques Louis XVI

HET LEVEN VAN LOUIS XVI (1754-1793)

Louis XVI was de laatste koning van Frankrijk vóór de Franse revolutie van 1789. De botte tafelmessen die we vandaag de dag gebruiken, zijn sterk door hem beïnvloedt; Louis XVI beval dat alle puntige messen verboden moesten worden, om op die manier de opstandige en vijandige sfeer in Parijs de kop in te drukken. Dit had echter geen invloed - de Franse Revolutie is er toch van gekomen. Achteraf gezien is het ironisch dat Louis XVI zelf nog verbeteringen heeft aangebracht aan het ontwerp van de guillotine, een aantal jaar voordat zijn eigen hoofd met het apparaat van zijn romp werd gescheiden.
Franse Spiegel Grote Gouden Spiegel met Strik Overzicht
Franse Spiegels Gouden Louis XVI Groen en Goud
Franse Spiegels Marriage Vaasmotief