Franse Spiegels Header Detail Louis XV

LOUIS SV OF ROCOCO STIJL

De Louis XV stijl is een late barokstijl en staat ook bekend als de Rococo stijl. Het is een asymmetrische stijl, sierlijk en uitbundig. Dit zie je terug in de weelderige krullen en uitbundige S- en C-curves in de versieringen van de omlijstingen van de spiegels.

In het algemeen worden in deze periode alle meubelstukken kleiner en intiemer. Stoelen en banken werden ontworpen voor comfort en luxe. De bekleding van de meubels kon per seizoen worden veranderd. Net als de spiegels werden ook de meubels zwaar verguld en weelderig versierd met veel exotische elementen, zoals Chinoiserie-motieven of Japanse lak.

Franse Spiegels Ets Krul Inspiratie
Franse Spiegels Illustratie Louis XV Waterverf

Het leven van Louis XV (1710-1774)

Lodewijk of Louis XV regeerde van 1715 tot 1774 en werd dus koning koning op 3-jarige leeftijd. Hij was dol op astronomie en architectuur. Zijn favoriete huisdier was zijn witte angora kat. Hij was een echte 'ladies man', hoewel hij extreem verlegen schijnt te zijn geweest. Zijn beroemdste minnares was Madame de Pompadour.

Tijdens zijn bewind had Louis XV ontzettend veel militaire tegenslagen. Zijn pogingen om de Franse politiek te moderniseren liepen op niets uit en zorgden ervoor dat hij steeds maar weer de belastingen verhoogde - uiteraard tot extreme ontevredenheid van de Franse bevolking.

Franse Spiegels Grote Gouden Rococo Spiegel Overzicht
Franse Spiegels Rococo Spiegel Overzicht
Franse Spiegels Grote Louis CV Siegel Gouden Lijst Kuif Overzicht