Franse Spiegels Header Louis Philippe rococo kuif detail
Franse Spiegels Royal Roulotte Inspiratie 3
Afbeeldingen: Royal Roulotte, Maison Fontainebleau
Franse Spiegels Royal Roulotte Inspiratie 4

LOUIS PHILIPPE STIJL

De antieke spiegel in Louis Philippe stijl kenmerkt zich door elegante lijsten met afgeronde hoeken en een sober decoratief aspect. De lijsten zijn vaak versierd met gravures in bloem- of streeppatronen. Deze spiegels zijn er met- en zonder een gedecoreerde kuif op de lijst. Een veelvoorkomend motief is de 'coquille' schelp. Doordat de Louis Philippe spiegels vaak vrij sober zijn, passen ze erg goed bij hedendaagse interieurs. Ze passen gemakkelijk tussen andere, modernere stijlen.

De bourgeois meubelstijl van Louis Philippe wordt gekenmerkt door comfortabele en stevige meubelstukken met weinig poespas. Ambachtslieden creëerden een stijl die past bij de middenklasse. De eerste machines verschijnen: mechanisch zagen is een nieuwigheid, net als lijm. Er is een voorkeur voor het gebruik van een mahonie-fineer en houtsoorten zoals walnoot en kers.

Het leven van Louis Philippe (1773-1850)

Louis Philippe regeerde van 1830 tot 1848. Hij ontvluchtte Frankrijk tijdens de Franse Revolutie van 1789 toen zijn vader, Lodewijk XVI, werd onthoofd. Louis Philippe leefde 21 jaar in ballingschap en reisde door heel Europa en Noord-Amerika. Er wordt gezegd dat hij nooit ergens langer dan 48 uur zou zijn verbleven, omdat hij bang was vermoord te worden. Eenmaal terug in Frankrijk brak in 1848 wéér de Franse Revolutie uit. Hij vermomde zich en vluchtte van Parijs naar Engeland. Daar noemde hij zichzelf meneer Smith. Hij woonde in een herenhuis in Surrey tot zijn dood in 1850. Hij overleefde zeven moordpogingen.

Wildschut Antiques Louis Philippe
Franse Spiegel Louis Philippe Lijst met Vruchtenornamenten Overzicht
Franse Spiegel Kleine Louis Philippe Spiegel Overzicht
Franse Spiegels Louis Philippe Rococo kuif